Trio con Brio Copenhagen, Artos Kvartetten

søndag den 29. maj 2022 Lille sal, Musikhuset Aarhus kl.15:00

Sergej Prokofiev (1891-1953)
Suite 10 Pieces from “Romeo og Julie” Op.75 (1937)
Arranged for Piano Trio by Trio con Brio Copenhagen
– Juliet as a young girl
– Masks
– Montagues and Capulets

Anton Arensky (1861-1906)
Klavertrio nr. 1 in d-mol, Op.32 (1894)

***

Johannes Brahms (1833-97)
Klaverkvintet i f-mol, Op.34 (1865)

 

Programnoter af Eigil Leander Laursen (PDF)

Hvad Karoline på 6 år forestiller sig nå hun hører Brahms’ klaverkvintet (PDF)

Om musikken

Prokofiev skrev balletten “Romeo og Julie” i 1936 og suiten for klaver Op.75 i 1937. Musikken sprudler af fantasi og indlevelse og er noget af det mest underholdende Prokofiev har skrevet. Fra 1936 blev Stalins paranoide terror på sin egen befolkning værre. Man kalder ligefrem årene 1936-38 for “Den store udrensning”. Prokofievs venner og naboer forsvandt pludselig fra den ene dag til den næste og han måtte, som så mange andre russere, leve med frygten om at blive vækket om natten med en pose over hovedet. Det er umuligt at forestille sig hvordan det har været muligt at skrive musik i den tilstand. Den kreative tilstand må, på en eller anden måde, have været en tilflugt!?

Arensky voksede som musikalsk vidunderbarn. Han fik Nikolaj Rimskij-Korsakov som lærer på konservatoriet i Sankt-Petersborg og fik i 1883 en stilling som lærer i komposition på konservatoriet i Moskva. I denne funktion havde Arenskij mange elever, som senere blev kendte komponister, heriblandt Sergej Rachmaninov og Aleksandr Skrjabin. Arensky indspillede selv starten af sin klavertrio. På youtube ligger en optagelse fra 1895 fra en voks rulle.

Brahms klaverkvintet er ofte omtalt som et af hans bedste stykker kammermusik. Kvintetten startede som en strygekvintet med to celloer, en version Brahms senere destruerede. Derefter blev det, af Brahms, omskrevet til to klaverer for så at nå den endelige besætning. Tue og Brian fra Artos kvartetten har studeret med Jens Elvekjær på Det jyske Musikkonservatorium engang i 90’erne og vi glæder os meget til at spille Brahms med Jens.

Flere events

lørdag

28.

maj

2022

Camilla Dayyani: “Mine miniature / My Miniatures”

Helsingør Theater, Den Gamle By

Tak til sponsorer og samarbejdspartnere