Cronholm, Knuffke, Andersson og Artos Kvartetten

fredag den 28. april 2023 Helsingør Theater, Den gamle by, Aarhus kl.19:30

køb billet

Værker af jazz trioens medlemmer. Bl.a. strygekvartet af Thommy Andersson
Varighed ca.75 min uden pause

Medvirkende

Josefine Cronholm

Synger og indspiller med bl.a New Jungle orchestra, Django Bates og Marilyn Mazur.

Har indspillet 26 plader. Fire af dem som leder/solist. Vinder af to “Danish Grammy Awards”.

www.josefinecronholm.com

Kirk Knuffke

Jazz-trompetist fra Colorado og bosiddende i New York. Har udgivet 18 plader som solist/leder og har bl.a.vundet NPR’s “Best Jazz Album of the Year” (2017) og DownBeat Magazine’s “Rising Star” critics poll in 2015. Spiller/indspiller bl.a.med: Matt Wilson, Allison Miller, Butch Morris, Uri Caine, Michael Formanek. “It’s no wonder the New York Times tagged Knuffke as “one of New York City’s Busiest Musicians.”

www.kirkknuffke.com

Thommy Andersson

Har spillet på over 200 plader og har udgivet fire plader i eget navn. Spiller bl.a. med New Jungle Orchestra, Lelo Nika samt i trio med Josefine Cronholm og Kirk Knuffe. Sammen har de lavet albummet “Near the pond”.

Thommy og Artos Kvartetten har tidligere spillet koncerter sammen i Lelo Nika septet.

www.thommy.dk

Artos Kvartetten

Artos Kvartetten (DK) Sanna Ripatti, Tue Lautrup, Sarah Foldager, Brian Friisholm

Bestående af solospillere fra Aarhus Symfoniorkester og Ensemble MidtVest (bratschist Sanna Ripatti). Har siden 2015 været koncert-aktiv i landets musikforeninger og på streaminger under corona nedlukningen. Gik viralt med en streaming af Barbers adagio. Har spillet med bl.a. Trio con Brio, Mathias Kjøller, Tanja Zapolski og Lelo Nika.

Repertoiret strækker sig fra klassisk/romantisk musik til moderne og genrebrydende konstellationer med jazz- og verdensmusik.

www.artosquartet.dk

Om koncerten

Af Thommy Andersson

Thommy Anderssons musik undersøger diversiteten i folklore, menneskelig og miljømæssig særhed, samt komponistens rolle i bredeste forstand. Synergi mellem improvisation og komposition er et gennemgående element i hans virke som komponist, men også som musiker. Musikken handler ofte om tid, afstand, nærhed og langsommelighed.
En hybrid mellem partitur og improvisationsmusik.

En uropførelse af værket `For the sake of being` vil opføres, specialskrevet til Artos kvartetten og impro-trioen Near the Pond.

Der vil til koncerten, udover Anderssons musik, være sange fra Josefine Cronholm og Kirk Knuffke, med digte fra Carl Sandburg, og japanske Saigyo digte.

Udover samlingen af nyskrevne og ældre sange kommer Artos kvartetten at spille 3 satser fra Thommy´s `Concerto for string Quartet in 9 movements`.

 

Af elever fra 2.z på Syddjurs Gymnasium

Thommy Andersson: Concerto for string Quartet no.1, 9. sats

Sangen går i ¾ dele med en polka undertone. Ved at se på nodearket til værket, bemærkes en kromatisk opgang. Der optræder også hist og her skala-baserede op-og-nedgange. Trioler optræder ved alle fire instrumenter. Der spilles i høj grad unisont rytmisk, det vil sige stemmer der følger hinanden parallelt. Særligt første og anden violin følger hinanden. En konstant bevægelse i dynamikken mærkes derudover, hvilket er et tydeligt træk, når der er tale om klassisk musik.
1. violinen fungerer i dette værk som lead og de andre instrumenter er her mere akkompagnement.
Når man lytter til sangen, virker den meget lige på og hårdt, og første sekund overrasker rytmen lidt, da den starter på 1. slaget.

Skrevet af Sebastian, Tristan, Marc, André og Mathilde fra Syddjurs Gymnasium

Hej,
Vi er 2.z, en klasse fra Syddjurs Gymnasium, som har oplevet Artos Kvartetten på tæt hold.
I vores samarbejde med dem har vi ind til videre, besøgt Århus Statsgymnasium, for at udveksle ideer og samtidig snakke med Artos Kvartetten selv. Også på dagen fremførte kvartetten fire forskellige værker af satser, som hver var meget forskellige i deres udtryk.

Til Artos Festival 2023, skal vi d. 28. april ind og høre koncert med Artos kvartetten igen, sammen med jazzbassist Thommy Andersson og hans trio Cronholm/Knuffke/Andersson. I deres koncert vil de udforske grænselandet mellem jazz og klassisk musik.
Vi glæder meget til at lytte til koncerten og blive draget ind i en verden af både jazz musik og det klassiske. Høre hvordan jazzmusikerne smelter sammen ind over de smukke klassiske strygere og hvordan lyden danner en tilfredsstillende følelse i kroppen.

Hilsen alle os i 2.z på Syddjurs Gymnasium!

Flere events

onsdag

26.

apr

kl. 19:30

Åbningskoncert

Helsingør Theater, Den gamle by, Aarhus
søndag

07.

maj

kl. 15:00

Tanja Zapolski og Artos Kvartetten

Lille sal i Musikhuset, Aarhus

Tak til sponsorer og samarbejdspartnere